'blog' name='all-head-content'/> Η τάξη που πετάει: Ταξιδεύοντας με τον Πινόκιο

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Ταξιδεύοντας με τον Πινόκιο




 Πριν ταξιδέψουμε με τη φαντασία μας παρέα με τον Πινόκιο ας θυμηθούμε κάποιες από τις φανταστικές περιπέτειες του γνωστού ήρωα...

 

                                                                  


                                     Ο ΠΙΝΟΚΙΟ





Η υπόθεση ξεκινάει με ένα τρομακτικό κομμάτι ξύλου στο εργαστήριο του μαστρο-Κεράση, που «μιλάει και κλαψουρίζει σαν παιδί» κάθε φορά που ο γερο-ξυλουργός το πιάνει στα χέρια του για να το επεξεργαστεί. Έτσι, όταν ο Τζεπέτο ζητάει από τον φίλο του ένα ξύλο, για να φτιάξει μία μαριονέτα, ο Κεράσης δεν δυσκολεύεται καθόλου να το αποχωριστεί. 
Ο Τζεπέτο έχει τώρα στα χέρια του το πολυπόθηποτο απαραίτητο κομμάτι. Ξεκινάει να σμιλεύει τη μαριονέτα του και αποφασίζει να την ονομάσει Πινόκιο. Έκπληκτος διαπιστώνει πως η κούκλα του ζωντανεύει και, μάλιστα, αρχίζει να τον κοροϊδεύει. Από δω και πέρα ξεκινούν οι περιπέτειες του Πινόκιο, εξαιτίας του οποίου ο δημιουργός του καταλήγει στη φυλακή.

Όταν ο γεράκος βγαίνει από τη φυλακή, φροντίζει τον αχάριστο και πεινασμένο «γιο» του. Για χάρη του μάλιστα πουλάει το μοναδικό πανωφόρι του και με τα χρήματα του αγοράζει ένα αλφαβητάρι. Ένα θέατρο αλλάζει τα σχέδια του άτακτου ξύλινου κούκλου. Με ευκολία ανταλλάσει το αλφαβητάρι του με ένα εισιτήριο που θα του επιτρέψει να παρακολουθήσει την παράσταση. Και κει όμως προκαλεί αναστάτωση. Ο διευθυντής έξαλλος, διατάζει να ρίξουν τον Πινόκιο στη φωτιά. Τελικά, με ευγενικά λόγια και παράτολμο θάρρος, κατορθώνει όχι μόνο να γλιτώσει, αλλά να αποκτήσει και μερικά χρυσά νομίσματα.

Η γνωριμία του με τον Αλεπούδη και τον Γάτο θα είναι καθοριστική. Αφού τον πείσουν πως στη Χώρα των Αφελών υπάρχει το Λιβάδι των Θαυμάτων, όπου τα χρυσά νομίσματα φυτεύονται και μετά λίγες ώρες φυτρώνουν δέντρα φορτωμένα στο χρυσάφι, θα επιχειρήσουν να τον ληστέψουν αλλά τον κρεμούν και από ένα κλαδί της Μεγάλης Βελανιδιάς. 


Μια όμορφη κοπέλα με γαλάζια μαλλιά, η Γαλάζια Νεράιδα και ο καλοκάγαθος γρύλλος είναι αυτοί που θα τον σώσουν. Σ’ εκείνη θα πει τα πρώτα του ψέματα που θα κάνουν τη μύτη του να μεγαλώνει Με την παρέμβαση όμως της νεράιδας και μιας ομάδας δρυοκολαπτών, η μύτη θα αποκτήσει και πάλι το φυσικό της μέγεθος.

Οι περιπέτειες της μαριονέτας του Κολόντι δεν έχουν τέλος: θα μπει φυλακή, θα πιαστεί σε παγίδα, ένας αμπελουργός θα τον αναγκάσει να πάρει τον ρόλο του σκύλου του, θα πιάσει τους ληστές του κοτετσιού, θα ελευθερωθεί. Στο μεταξύ θα πληροφορηθεί τον θάνατο της γαλάζιας νεράιδας και θα παραστεί στην εξαφάνιση του Τζεπέτο, ο οποίο απεγνωσμένος θα ριχτεί στη θάλασσα ψάχνοντας το γιο του. 


Λίγο πριν χάσει το κουράγιο του, η αγαπημένη του νεράιδα θα εμφανιστεί και πάλι και θα τον πάρει υπό την προστασία της. Θα γραφτεί στο σχολείο και θα γίνει ένας από τους πιο επιμελείς μαθητές.

 Kάποτε αληθινά μετανιωμένος για όλες του τις απερίσκεπτες πράξεις,θα βουτήξει στη θάλασσα για να σώσει τον Τζεπέτο. Ένα σκυλόψαρο θα τον καταπιεί και μέσα στην κοιλιά του θα τον συναντήσει ξανά και θα καταφέρει να τον σώσει.
Από κει και πέρα η ξύλινη μαριονέτα θα γίνει ένα πραγματικόαγόρι και….
Ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου