'blog' name='all-head-content'/> Η τάξη που πετάει: ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ
Εμείς οι μαθητές της Ε2 του 8ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας  πραγματοποιήσαμε το τελευταίο διάστημα δράση με τίτλο Διάβάζω  για σένα

Στην πραγματικότητα την έμπνευση μας έδωσε μια άλλη πρωτοβουλία που πραγματοποιείται από ένα μεγάλο δίκτυο ενηλίκων σε πολλές πόλεις της Ελλάδας οι οποίοι διαβάζουν βιβλία για συνανθρώπους μας, οι οποίοι για τον οποιοδήποτε λόγο δεν είναι σε θέση να διαβάσουν μόνοι τους .

Οι άνθρωποι αυτοί  μπορεί να είναι τυφλοί, παραπληγικοί που δεν μπορούν να κρατήσουν βιβλίο,  ασθενείς σε νοσοκομεία, φυλακισμένοι , ηλικιωμένοι ή αναλφάβητοι.


 Εμείς στη δική μας δράση επιλέξαμε να διαβάσουμε σε μαθητές των μικρών τάξεων του σχολείου μας, παιδιά  ρομά που παρακολουθούν το τμήμα υποδοχής και σε παιδιά του γειτονικού νηπιαγωγείου ενώ του χρόνου  σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε επισκέψεις και σε ΚΑΠΗ της πόλης

Το πρώτο βιβλίο που επιλέξαμε ήταν το παπάκι που δεν του άρεσαν τα ποδαράκια του του Ευγένιου Τριβιζά  απ΄ τη σειρά το νησί των πυροτεχνημάτων. .

                
Το βιβλίο επιλέχθηκε για τα μηνύματά του, δηλαδή την αξία που έχει για τον καθένα μας να κάνει στη ζωή του όνειρα και να αγωνίζεται με έντιμο τρόπο να τα πραγματοποιεί, αλλά και να είναι διαφορετικός, ακόμα και μοναδικός, όπως το παπάκι του παραμυθιού που αποφάσισε ότι ήθελε ποδαράκια διαφορετικού χρώματος.

Φωτοτυπήσαμε το βιβλίο σε τόσα αντίτυπα όσα και οι μαθητές της τάξης μας, και ξεκινήσαμε τις πρόβες
Παράλληλα, την ώρα των εικαστικών ετοιμάσαμε έναν  εξοπλισμό γιατί σκεφτήκαμε ότι μια δραματοποιημένη ανάγνωση θα είχε σίγουρα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα μικρά παιδιά. Τέλος προσθέσαμε και ηχητικά εφέ
Διαβάσαμε σε παιδιά της β΄τάξης στο γυμναστήριο  , σε παιδιά ρομά στην τάξη μας  και στα παιδιά του νηπιαγωγείου  .Κάποιες φορές τα παιδιά ζωγράφισαν το παραμύθι και σχολίασαν την εμπειρία τους.
Στόχος της δράσης αυτής  δεν είναι σε καμία περίπτωση να πάρει τις διαστάσεις μιας γιορτής , ούτε να εισπράξουμε συγχαρητήρια και χειροκροτήματα αν και εδώ βλέπετε το υπέροχο παπί που μας έφτιαξε το νηπιαγωγείο,.  Μοναδικό κίνητρο στη δράση αυτή είναι η προσφορά, η αλληλεγγύη, η γνωριμία και η συνεργασία με άλλα παιδιά και άλλους ανθρώπους γενικότερα και γίνεται πάντα διακριτικά και με σεβασμό στους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεται .

Αν σας άρεσε η ιδέα μας μπορείτε να την πραγματοποιήσετε κι εσείς κι όλοι μαζί να γίνουμε ένα μεγάλο δίκτυο μαθητών που θα βρίσκει χρόνο αλλά και χαρά να διαβάζει βιβλία για τους άλλους.

Στις αρχές της σχολικής χρονιάς που τώρα φτάνει στο τέλος της συμμετείχαμε στη γνωστή δράση make a wish και συγκεντρώσαμε χρήματα ώστε να ένα μικρό κορίτσι σοβαρά άρρωστο  να αποκτήσει ένα δώρο που επιθυμούσε πολύ. Ωστόσο, το όφελος δεν ήταν τόσο αυτό, όσο ότι νιώσαμε πόσο σπουδαίο είναι να ερχόμαστε στη θέση των άλλων, να βοηθάμε και να  στηρίζουμε  ο ένας  τον άλλο , και να απολαμβάνουμε τη χαρά  να…
ΖΟΥΜΕ  ΜΑΖΙ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου