'blog' name='all-head-content'/> Η τάξη που πετάει: 2017

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Ετικέτα ποιότητας


Ευχάριστα νέα !!!!Ετικέτα ποιότητας για το e-Twinning έργο  FRaME: FRiends Make Europe!!!!Ένα μεγάλο μπράβο στους μαθητές της Ε τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας και ένα μεγάλο ευχαριστώ  στους Ευρωπαίους εταίρους για την συνεργασία ,τις ιδέες  την δημιουργικότητα αλλά και στον διευθυντή  Δημήτρη Μήγγου, στους εκπαιδευτικούς του Σχολείου μας , στους γονείς των μαθητών για την ηθική και υλική  συμπαράστασή τους!!!!!!! 









Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

FRist trip of our doll


The snowmen


construction "doll "kites in our school





welcome March


Lady Lend 2


Lady Lend


Emotion dolls


water drops

Παγκόσμια μέρα νερού



Νεροσταγόνες

Απο την εκδ



ήλωση με τις νεροσταγόνες φωτογραφίες με τον Δήμαρχο Πτολεμαΐδας

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Οι κούκλες μας γιορτάζουν την συνάντηση και το τέλος του ταξιδιού τους

     Oι κούκλες μας τελικά συναντήθηκαν σε ένα υπέροχο μέρος  κοντά στο 1ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Μουρικίου χόρεψαν ,τραγούδησαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους. Το ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα με τίτλο «Ku - ku- tsa…..A doll looks for friends from far away!!!» έφτασε στο τέλος με την υπόσχεση για μια καινούρια αρχή!!! Καλή αντάμωση τον Σεπτέμβριο!!!!!! 

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ




Εμείς οι μαθητές της Ε2 του 8ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας  πραγματοποιήσαμε το τελευταίο διάστημα δράση με τίτλο Διάβάζω  για σένα

Στην πραγματικότητα την έμπνευση μας έδωσε μια άλλη πρωτοβουλία που πραγματοποιείται από ένα μεγάλο δίκτυο ενηλίκων σε πολλές πόλεις της Ελλάδας οι οποίοι διαβάζουν βιβλία για συνανθρώπους μας, οι οποίοι για τον οποιοδήποτε λόγο δεν είναι σε θέση να διαβάσουν μόνοι τους .

Οι άνθρωποι αυτοί  μπορεί να είναι τυφλοί, παραπληγικοί που δεν μπορούν να κρατήσουν βιβλίο,  ασθενείς σε νοσοκομεία, φυλακισμένοι , ηλικιωμένοι ή αναλφάβητοι.


 Εμείς στη δική μας δράση επιλέξαμε να διαβάσουμε σε μαθητές των μικρών τάξεων του σχολείου μας, παιδιά  ρομά που παρακολουθούν το τμήμα υποδοχής και σε παιδιά του γειτονικού νηπιαγωγείου ενώ του χρόνου  σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε επισκέψεις και σε ΚΑΠΗ της πόλης

Το πρώτο βιβλίο που επιλέξαμε ήταν το παπάκι που δεν του άρεσαν τα ποδαράκια του του Ευγένιου Τριβιζά  απ΄ τη σειρά το νησί των πυροτεχνημάτων. .

                
Το βιβλίο επιλέχθηκε για τα μηνύματά του, δηλαδή την αξία που έχει για τον καθένα μας να κάνει στη ζωή του όνειρα και να αγωνίζεται με έντιμο τρόπο να τα πραγματοποιεί, αλλά και να είναι διαφορετικός, ακόμα και μοναδικός, όπως το παπάκι του παραμυθιού που αποφάσισε ότι ήθελε ποδαράκια διαφορετικού χρώματος.

Φωτοτυπήσαμε το βιβλίο σε τόσα αντίτυπα όσα και οι μαθητές της τάξης μας, και ξεκινήσαμε τις πρόβες
Παράλληλα, την ώρα των εικαστικών ετοιμάσαμε έναν  εξοπλισμό γιατί σκεφτήκαμε ότι μια δραματοποιημένη ανάγνωση θα είχε σίγουρα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα μικρά παιδιά. Τέλος προσθέσαμε και ηχητικά εφέ
Διαβάσαμε σε παιδιά της β΄τάξης στο γυμναστήριο  , σε παιδιά ρομά στην τάξη μας  και στα παιδιά του νηπιαγωγείου  .Κάποιες φορές τα παιδιά ζωγράφισαν το παραμύθι και σχολίασαν την εμπειρία τους.
Στόχος της δράσης αυτής  δεν είναι σε καμία περίπτωση να πάρει τις διαστάσεις μιας γιορτής , ούτε να εισπράξουμε συγχαρητήρια και χειροκροτήματα αν και εδώ βλέπετε το υπέροχο παπί που μας έφτιαξε το νηπιαγωγείο,.  Μοναδικό κίνητρο στη δράση αυτή είναι η προσφορά, η αλληλεγγύη, η γνωριμία και η συνεργασία με άλλα παιδιά και άλλους ανθρώπους γενικότερα και γίνεται πάντα διακριτικά και με σεβασμό στους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεται .

Αν σας άρεσε η ιδέα μας μπορείτε να την πραγματοποιήσετε κι εσείς κι όλοι μαζί να γίνουμε ένα μεγάλο δίκτυο μαθητών που θα βρίσκει χρόνο αλλά και χαρά να διαβάζει βιβλία για τους άλλους.

Στις αρχές της σχολικής χρονιάς που τώρα φτάνει στο τέλος της συμμετείχαμε στη γνωστή δράση make a wish και συγκεντρώσαμε χρήματα ώστε να ένα μικρό κορίτσι σοβαρά άρρωστο  να αποκτήσει ένα δώρο που επιθυμούσε πολύ. Ωστόσο, το όφελος δεν ήταν τόσο αυτό, όσο ότι νιώσαμε πόσο σπουδαίο είναι να ερχόμαστε στη θέση των άλλων, να βοηθάμε και να  στηρίζουμε  ο ένας  τον άλλο , και να απολαμβάνουμε τη χαρά  να…
ΖΟΥΜΕ  ΜΑΖΙ!

Κυριακή 21 Μαΐου 2017


Οι ιερές μονές του Αγίου Όρους 

 Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

 

 Υπάρχουν 20 μονές στο Άγιο Όρος που απαγορεύεται να αυξομειωθούν. Είναι μεγάλα πολύπλοκα κτίρια που περιβάλλονται από δυνατό τείχος με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα τον Πύργο με τις επάλξεις και τις πολεμίστρες που βοηθούσαν στην απομάκρυνση των πειρατών και των κατακτητών στα παραθαλάσσια κυρίως μοναστήρια. Έχουμε δύο ειδών μονές: ί) Τις Βασιλικές που λέγονται έτσι είτε γιατί η ίδρυση τους έγινε με εντολή και συνδρομή των Βυζαντινών αυτοκρατόρων ή γιατί επικυρώθηκε με αυτοκρατορικό χρυσόβουλο, β) Τις Πατριαρχικές και Σταυροπηγιακές γιατί συνδέθηκαν με το Πατριαρχείο Κων/πόλεως που ανέλαβε την πνευματική περισσότερο εποπτεία τους (Πατριαρχικές) και από το σταυρό που τοποθετούσε ο Πατριάρχης ή ένας επίσκοπος στα θεμέλια πριν από την Ίδρυση τους (Σταυροπηγιακές).

  Ιερές Μονές Αγίου Όρους είναι

 Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Ιερά Μονή Βατοπεδίου Ιερά Μονή Ιβήρων Ιερά Μονή Χιλανδαρίου Ιερά Μονή Διονυσίου Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Ιερά Μονή Παντοκράτορος Ιερά Μονή Ξηροποτάμου Ιερά Μονή Ζωγράφου Ιερά Μονή Δοχειαρίου Ιερά Μονή Καρακάλλου Ιερά Μονή Φιλοθέου Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρα Ιερά Μονή Αγίου Παύλου Ιερά Μονή Σταυρονικήτα Ιερά Μονή Ξενοφώντος Ιερά Μονή Γρηγορίου Ιερά Μονή Εσφιγμένου Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΣ



Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης ΙΙΙ from Than Kioufe




Προέλευση

Προς τιμήν του αγίου Δημητρίου ξεκίνησε η γιορτή των "Δημητρίων" επί Βυζαντίου (ψηφιδωτό του αγίου Δημητρίου στον ομώμυμο ναό της Θεσσαλονίκης).

Ο θεσμός έχει την προέλευσή του στην παράδοση να ανταλλάσσονται τα προϊόντα της ενδοχώρας με τα θαλασσινά προϊόντα, κατά την εποχή του Βυζαντίου και συγκεκριμένα από τον 10ο αιώνα μ.Χ. Ονομάζονταν «Δημήτρια» διότι πραγματοποιούνταν κατά τις ημέρες εορτασμού της μνήμης του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου.[2] Η πανήγυρη με την ονομασία αυτή άκμασε τον 14ο αιώνα, τον επονομαζόμενο και "χρυσό αιώνα" της Θεσσαλονίκης. Αρχικά η γιορτή αυτή είχε κυρίως θρησκευτικό και εμπορικό χαρακτήρα. Παράλληλα όμως ο λαός της πόλης κατά τα «Δημήτρια» έβρισκε πολλές διασκεδάσεις και ευκαιρίες ψυχαγωγίας με σχοινοβάτες, γελωτοποιούς, μίμους και θεατρίνους οι οποίοι γύριζαν τις αγορές και τις γειτονιές. Επίσης κατά τη γιορτή, σύμφωνα με τις πηγές, παρουσιάζονταν θεατρικά έργα του αρχαιοελληνικού δραματολογίου καθώς και διαλέξεις φιλοσόφων και λογίων.[2] Η ακμή αυτή επιβραδύνθηκε ιδιαίτερα από την πολιορκία των Οθωμανών, από το 1422 έως και το 1430, χρονιά άλωσης της πόλης.


Σύγχρονη αναβίωση

Καλαίσθητες εφήμερες κατασκευές ενημερώνουν τους πολίτες για τις δράσεις των "Δημητρίων" στην πόλη.
Ο θεσμός των Δημητρίων αναβίωσε το 1966 με πρωτοβουλία της υπηρεσίας τουριστικών εκδηλώσεων του ΕΟΤ. Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου και η διοργάνωση περιελάμβανε 11 εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχόμενου όπως συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής κ.ά με τη συμμετοχή φορέων και οργανισμών όπως το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Λύκειο Ελληνίδων αλλά και καλλιτεχνών  Σύντομα, ο αριθμός των εκδηλώσεων πολλαπλασιάστηκε ενώ από το 1973 και έπειτα την διοργάνωση του θεσμού ανέλαβε ο Δήμος Θεσσαλονίκης.[2]
Το 1995 τα Δημήτρια εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση Διεθνών Φεστιβάλ και έλαβαν θέση ανάμεσα στα σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα της Ευρώπης.



ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Ο Ι. Ναός του Αγίου Δημητρίου χτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα (413), πάνω στον τόπο του μαρτυρίου του Αγίου, από τον έπαρχο του Ιλλυρικού Λεόντιο, ο οποίος θεραπεύτηκε από ανίατη ασθένεια. Στο χώρο αυτό βρισκόταν το «στάδιο» όπου γίνονταν μονομαχικοί αγώνες. Σ’ αυτό το στάδιο μονομάχησε ο πιστός μαθητής του Αγίου Δημητρίου, Νέστορας, και κατατρόπωσε τον Λυαίο. Ολόκληρο το ισόγειο συγκρότημα του αρχαίου λουτρού, όπου ήταν φυλακισμένος ο Άγιος, διατηρήθηκε και διασκευάσθηκε σε κρύπτη του ναού, η οποία έγινε για αιώνες και παραμένει κέντρο λατρείας.
    Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του ναού είναι πεντάκλιτη βασιλική με εγκάρσιο (κάθετο) κλίτος, διπλά υπερώα (γυναικωνίτες) και μακρές διπλές κιονοστοιχείες. Στην πορεία του χρόνου υπέστη δύο φορές καταστροφή, σε μεγάλο μέρος, από πυρκαγιά τον 7ο αιώνα (μεταξύ 629 και 639) και στις 5 και 6 Αυγούστου το 1917. Επίσης υπέστη πολλές καταστροφές και λεηλασίες κατά την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Σαρακηνούς το 904 και από τους Νορμανδούς το 1118. Το διάστημα 1493-1912 μετατράπηκε σε τζάμι από τους Τούρκους.
     
    Η μεγάλη πυρκαγιά του 1917 μετέβαλε σχεδόν σε ερείπια τον ιστορικό Ναό και οι αναστηλωτικές εργασίες που τον αποκατέστησαν στην αρχική του μορφή διήρκησαν έως το 1948. Από τότε λειτουργεί κανονικά και αποτελεί ως μνημείο τέχνης ένα από τα πλέον υπέροχα χριστιανικά μνημεία της ελληνικής ανατολής.

     

    Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

    Μάθημα Αγιογραφίας

    Στο πλαίσιο του προγράμματος  συνεκπαίδευσης της Ε τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας με το Ειδικό Σχολείο της πόλης μας , οι μαθητές των δυο σχολείων  είχαν την χαρά και την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μάθημα αγιογραφίας από τον αγιογράφο Δημοσθένη Τριανταφυλλίδη. Οι μαθητές  μας έμειναν ενθουσιασμένοι όπως ενθουσιασμένος  δήλωσε και ο αγιογράφος από τα έργα των παιδιών .

    Κ. Δημοσθένη σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά !!!!




    Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

    Επίσκεψη της τάξης μας στην έκθεση παιδαγωγικών παιχνιδιών

    Σ΄ έναν πραγματικό παράδεισο παιχνιδιών που φιλοξενείται στο

    Παλαιοντολογικό Μουσείο Πτολεμαΐδας μας υποδέχτηκαν την περασμένη

    Τρίτη η κ. Σωτηρία Kαραγκούνη και ο κ. Χρήστος Κεβρεκίδης, σχολικοί

    σύμβουλοι προσχολικής αγωγής της περιοχής μας.

    Τα εκπληκτικά παιχνίδια κατασκευασμένα όλα από τα χέρια τους με πολύ

    κόπο και μεράκι είναι όλα από ανακυκλώσιμα υλικά που μπορεί να βρει

    κανείς εύκολα και ανέξοδα στο σπίτι, στο σούπερ μάρκετ, στους κάδους

    ανακύκλωσης της γειτονιάς του.

    Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι ότι τα παιχνίδια που όλα τα παιδιά έπαιξαν

    με πολύ ενθουσιασμό, καλλιεργούν την παρατηρητικότητα και την

    αυτενέργεια, εξάπτουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, εξαλείφουν

    τον ανταγωνισμό, ενώ καλλιεργούν δεξιότητες που συχνά τα πανάκριβα

    παιχνίδια των μεγάλων παιχνιδοβιομηχανιών απαξιώνουν εντελώς.

    Τους συγχαίρουμε θερμά και τους ευχαριστούμε μέσα απ΄ την καρδιά μας για

    τις υπέροχες στιγμές χαράς και παιχνιδιού που μας χάρισαν!


    Τρίτη 18 Απριλίου 2017

    Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

    Εμείς Μαγειρεύουμε !!!!

          


    Μοσχομύρισε σήμερα το Σχολείο μας από τα πεντανόστιμα κουλουράκια αρωματισμένα με πορτοκάλι  που έφτιαξαν τα παιδιά της Ε τάξης με την βοήθεια της Λίτσας Κουταλίτσας (κούκλα από το eTwinninig πρόγραμμά μας) και έτσι με την γλυκιά τους γεύση στο στόμα αποχαιρετιστήκαμε για τις διακοπές του Πάσχα  Σας Ευχόμαστε Ολόψυχα Χαρούμενες Γιορτές & Καλή Ανάσταση !!!!



    Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

    Συμμετοχή του Σχολείου μας στη δράση της ActioAid

    Τον άνεμο ν’ ακολουθείς
    Γέλα μαζί του όσο μπορείς
    ο άνεμος παίζει μ’ όλα,
    θα δεις πόσο θα νιώσεις κι εσύ ελαφρύς.
    Για σένα θα ‘μαι πάντα εδώ
    πόρτες θα σ’ ανοίγω, μέσα να μπεις


      Αυτό το τραγούδι τραγούδησαν σήμερα τα παιδιά του 8ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας συμμετέχοντας στη δράση «Ένα τραγούδι, πολλά σχολεία, ένας κόσμος» της ActionAid.  Η φετινή εκστρατεία ήταν  αφιερωμένη στα παιδιά πρόσφυγες και την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση. Με αυτό τραγούδι και πολλές πολλές ζωγραφιές  οι μαθητές μας δήλωσαν πως οι πόρτες του 8ου Δημοτικού  Σχολείου Πτολεμαΐδας αλλά  και οι πόρτες της καρδιάς μας  θα είναι πάντα ανοιχτές σε όλα τα παιδιά!!!!!



    Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

    Kαλωσορίζουμε την άνοιξη, φτιάχνουμε χελιδονοφωλιές!

    Η καθημερινή ζωή στην ύπαιθρο στα χρόνια των Ισαύρων και των Μακεδόνων

    Επιτραπέζια παιχνίδια

    Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση 2017

    Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

    Ένα απλό κύκλωμα

    Επανάληψη 4ης ενότητας

    Our favourite dishes

    Καινούριο paplet από την δασκάλα στην Γαλλία


    Δημιουργήθηκε με το Padlet

    Υδραγωγείο της φιλίας παρουσίαση

    Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

    Υδραγωγείο παιχνίδια μαθητών

    Το υδραγωγείο της φιλίας


    Ένα μικρό μυθιστόρημα, ένα αληθινό παραμύθι με θέμα την κατασκευή του υδραγωγείου Πτολεμαϊδας, γραμμένο και εικονογραφημένο από τους μαθητές της Ε΄ τάξης  που μας διδάσκει πως η πρόοδος και ο πολιτισμός μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με τη συνεργασία, την ομαδικότητα και το σεβασμό στη διαφορετικότητα...

    Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

    Π'οτε ανάβει το λαμπάκι

    Οι λίμνες της Ελλάδας

    3.4. Ο Πατριάρχης Ιωάννης ο Ελεήμων

    Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

    Unite for a better internet


    Book titled 'Unite for a better internet'Read this free book made on StoryJumper

    Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

    Η ιστορία της Σαρακοστής σε video με ερωτήσεις



    Άκουσε την ιστορία της Σαρακοστής στο παρακάτω διαδραστικό Video

    To video

    Σαρακοστή - παιχνίδια-παρουσίαση



    Σαρακοστή κατασκευή με ζυμάρι

    Λίγο αλάτι και αλεύρι,
    μια κούπα με νερό,
    ζύμωμα καλό και πλάστη:
    μόνο αυτά θα χρειαστώ.

    Σχηματίζω ένα κεφάλι,
    ένα φόρεμα μακρύ,
    ένα απλό πολύ τσεμπέρι,
    μα ποδίτσα πλουμιστή.

    Τα ματάκια της κλεισμένα
    να μη βλέπει φαγητά,
    δίχως μύτη, δίχως στόμα
    και με χέρια σταυρωτά.

    Με γαρύφαλλα στολίζω
    σταυρουδάκι στο λαιμό,
    μα και πάνω απ’ το κεφάλι
    της κρεμάω έναν σταυρό.

    Εφτά ίδια ποδαράκια
    πλάθω εγώ προσεκτικά,
    ένα-ένα θα τα κόβω
    μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.

    Κυρα-Σαρακοστή τη λένε,
    μια γυναίκα τακτική,
    που προσεύχεται, νηστεύει
    και μας φέρνει τη Λαμπρή!

    ΓΙΩΤΑ ΚΟΤΣΑΥΤΗ











    Γράψε το όνομα από τα νηστίσιμα φαγητά